dilluns, 21 d’octubre del 2019

LES BANDERES



1. Com un signe es converteix en un símbol?


2. Simbolisme de les banderes.



3. Origen de la bandera d'Espanya i de la Senyera.


L'origen de l'actual bandera d'Espanya sorgeix per 1 problemàtica naval.
En accedir al tron ​​espanyol la dinastia dels Borbó, mitjançant el rei Felip V, va instaurar super bandera, que era l'escut d'armes en el centre sobre un fons blanc (característica de la casa Borbó).

El problema era que les banderes d'altres regnes governats per aquesta dinastia com Parma, Nàpols, França, Toscana, o Sicília, a més de la Gran Bretanya, també empraven el color blanc com a color de fons.

Això significava que hi havia moltes complicacions a l'hora de saber l'origen o procedència dels vaixells. Per tant, la dificultat de diferenciar unes naus d'altres, feia que durant les batalles (per exemple) les embarcacions no poguessin atacar fins a estar ben segures que el contrari era enemic o aliat.

Resultado de imagen de bandera españa

La bandera catalana, amb els seus quatre franges vermelles sobre fons groc, té els seus orígens en l'època medieval.
Segons una llegenda, va ser un rei franc el que va atorgar a Guifré el Pilós, en agraïment pels seus serveis de guerra, un escut amb quatre barres vermelles. El comte va ser ferit en el camp de batalla i el seu senyor va humitejar els dits en la ferida i va dibuixar amb la sang quatre pals en el qual fins llavors havia estat el seu blasó ras dorado.Si donéssim per bo sense més aquest bell relat, els fets haurien tingut lloc al segle IX. Difícilment podia haver passat, però, de tal manera, ja que és ben conegut que els emblemes heràldics sobre l'escut daten del segle XII. Tots els indicis apunten a Pere Antón Beuter com l'inventor, a mitjan segle XVI, de la susdita llegenda.

Resultado de imagen de origen de la bandera de cataluña

4. Significat dels elements que apareixen a l'escut de la bandera espanyola.
Resultado de imagen de bandera de españa escudo

La corona que forma part de la bandera d'Espanya coneguda popularment com "el timbre", simbolitza la monarquia espanyola. Les columnes que té a cada costat amb el lema "Plus Ultra" significa en espanyol "Més enllà" i representen les columnes d'Hèrcules. A la part superior de cada columna es troba una corona que representen el passat històric del sacre Imperi i regne del país.

A la part central de l'escut es pot observar una imatge de les casernes que simbolitzen els regnes medievals d'Espanya. El castell és la primera caserna i simbolitza el regne de Castella. El lleó rampant coronat representa el regne de Lleó, i les barres d'Aragó representen la corona de la província d'Aragó.


Finalment, les cadenes representen el regne de Navarra, la magrana el regne de Granada, les tres flors de lis al centre de l'escut simbolitzen les armes de la branca de la dinastia espanyola, i els Anjou de la Casa de Borbó, la branca esapoña de la Casa Borbó iniciada amb el regnat de Felip V el 1700.


5. Origen la bandera independestista catalana.

L'orígen d'aquesta bandera va ser grácies a Vicenç Albert Ballester, conegut activista de la causa sobiranista catalana qui en 1908 s'inspira en la bandera de Cuba per a la creació de l'estelada.

Al principi l'estrella estava col·locada sobre un rombe blau en el centre de la bandera, però poc temps Després es modifica perquè tingués super disseny actual.


Dues Dècades despés de crear-se l'estelada, aquesta SER declarada bandera oficial de la 'República Catalana Independent' a la 'Constitució de l'Havana' que es va escriure i signo a la capital de Cuba entre 15 d'agost i el 2 d'octubre de a 1928.
Resultado de imagen de origen de la bandera independentista catalana




6. Què significa l'estel a la bandera catalana.

Trobem dos tipus d'estel:
     
1.- Estelada blava, bandera independentista catalana original y clásica.




  2.- Estelada vermella, una altra bandera de l'independentisme català, amb connotacions més esquerrans.





7. Origen de la idea del llaç groc per demanar la llibertat dels polítics encarcelats.

El 16 d'octubre de 2017, dia en què van ser empresonats Jordi Sànchez i Jordi Cuixart, les entitats secessionistes Assemblea Nacional Catalana i Òmnium Cultural van demanar fer ús de llaços grocs per reivindicar l'alliberament dels polítics catalans empresonats.

Des que organitzacions secessionistes catalanes van promoure el seu ús el 16 d'octubre de 2017, s'han produït diversos actes reivindicatius en els que s'han mostrat llaços grocs d'una manera o d'una altra: llaços petits per portar a la roba, llaços gegants desplegats en llocs públics, cadires buides amb llaços o gent vestida de groc i agrupada en forma de llaç en concentracions.




8. Per què penja la gent les banderes als balcons, quan va començar aquesta tradició?







diumenge, 13 d’octubre del 2019

Dia de la Hispanitat

DIA DE LA HISPANITAT

Definició:

S'anomena la festa del 12 d'octubre en commemoració del descobriment d'Amèrica pel navegant Cristóbal Colón en 1492. El Dia de la Raça se celebra el 12 d'octubre a la major part d'Hispanoamèrica, Espanya i els Estats Units entre altres països.

Orígen:

El 12 d'octubre de 1492 Cristòfor Colom va desembarcar juntament amb els seus homes a l'illa Guananí, a l'arxipèlag de les Bahames, donant començament a un pont cultural entre els pobles d'Ámerica i Espanya que es manté fins avui.

Va ser en 1892, en celebrar-el quart centenari del descobriment, sota la regència de Maria Cristina, quan en un reial decret es va proposar fer coincidir aquesta efemèride amb la celebració de la Festa Nacional. La llei de 1987, que va establir per llei la data com a Festa Nacional d'Espanya, va explicar així els motius per fer coincidir les dues dates:


"La data escollida, el 12 d'octubre, simbolitza l'efemèride històrica en què Espanya, a punt de concloure un procés de construcció de l'Estat a partir de la nostra pluralitat cultural i política, i la integració dels Regnes d'Espanya en una mateixa Monarquia , inicia un període de projecció lingüística i cultural més enllà dels límits europeus ".

Resultado de imagen de 12 de octubre en españa


Per què coincideix amb la festivitat de la Mare de Déu del Pilar? 

Es tracta d'una mera coincidència, ja que la verge que ostenta el títol de Reina de la Hispanitat és Santa Maria de Guadalupe d'Extremadura, la festivitat se celebra el 8 de setembre. Així, el 12 d'octubre de 1928, el cardenal primat d'Espanya, Pedro Segura, com a llegat del Papa Pius XI, i en presència del rei Alfons XIII, va coronar canònicament a Santa Maria de Guadalupe com «Hispaniarum Regina» o Reina de les Espanyes .

L'íntima vinculació del santuari de Guadalupe, tant amb el descobriment d'Amèrica com amb la seva colonització i evangelització, està documentada, sent així una de les causes invocades per la Unesco l'11 de setembre de 1993, quan va declarar a Guadalupe Patrimoni de la Humanitat.